Inloggen
Uit de pers

Schoolkantine Sterrendag Sfeerimpressie

Wie kregen er een Gezonde Schoolkantine Schaal van Eddy Zoëy? Op 27 november zetten we álle scholen die bezig zijn met De Gezonde Schoolkantine in het zonnetje, in het Spoorwegmuseum in Utrecht.

Opgetogen, dat woord past perfect bij deze Sterrendag. De eerste bezoekers staan ruim op tijd al te popelen. Bij de stands op de inspiratiemarkt wordt volop informatie uitgewisseld tussen cateraars, partijen met gezond aanbod, Schoolkantine Brigade en scholen. Maar ook scholen onderling geven elkaar tips om de kantine goed te laten draaien.

Tijdens het plenaire gedeelte zorgt Eddy Zoëy voor de enthousiaste noot, maar ook op het verhaal van trendwatcher Hans Steenbergen wordt verwonderd gereageerd. Hij zag in Amerika de meest rare voedingsmiddelen en laat een video zien van zijn bezoek aan een Heart Attack Grill restaurant.

Volgend jaar weer een kans

En natuurlijk zijn alle schoolkantine brigadiers aanwezig om vragen te beantwoorden en advies te geven. Alle aanwezige scholen krijgen vandaag een schouderklopje voor hun inzet van het afgelopen jaar, 22 van hen zijn naar huis gegaan met een Gezonde Schoolkantine Schaal. De rest geven we graag volgend jaar een Schaal mee!

23 scholen kregen vandaag van tv-maker Eddy Zoëy de Gezonde Schoolkantine Schaal 2013, omdat hun schoolkantine voldoet aan de normen van De Gezonde Schoolkantine. Deze uitreiking was onderdeel van de Schoolkantine Sterrendag, georganiseerd door het Voedingscentrum.

Deze feestelijke Sterrendag in het Spoorwegmuseum in Utrecht is bedoeld als aanmoediging voor alle scholen die aan de slag zijn met De Gezonde Schoolkantine. Zo’n 70 scholen wisselden ervaringen uit, kregen inspiratie voor hun kantine-assortiment en konden vragen stellen aan de Schoolkantine Brigade van het Voedingscentrum.

Steeds meer gezonde schoolkantines

Als het aan de Schoolkantine Brigade van het Voedingscentrum ligt komen er nog veel meer scholen met een gezond voedingsaanbod in de kantine. Brigadier Heleen Schuit licht toe: “We merken dat het onderwerp steeds meer leeft. Het aantal aanvragen voor een schoolbezoek is explosief toegenomen. In 2013 hebben we al 350 bezoeken afgelegd. Dit deden we vorig jaar nog met z’n tweeën, nu zijn we met een team van acht diëtisten.”

"Hier horen we energie in te steken"

Eddy Zoëy vindt dat de Schoolkantine Brigade uitstekend werk doet. “Ik heb gezien wat voor veranderingen ze doorvoeren en dat is echt indrukwekkend. En leerlingen willen ook écht een gezonder aanbod, ik was erbij, dat willen ze heus. Dan horen wij daar toch allemaal energie in te steken totdat dit op elke school geregeld is. Daar wordt uiteindelijk iedereen gelukkiger van. De leerlingen zelf, maar ook ouders en leraren. Ik gun élke school en élke leerling een Gezonde Schoolkantine.Kwadrant heeft gezondste kantine

Geplaatst op14 december 2011 In BNDeStem

BERGEN OP ZOOM - Geen koek, geen snoep. In de kantine van Het Kwadrant is louter gezond eten te koop.

Daarmee heeft de Bergse school de titel meest gezonde kantine van Nederland in de wacht gesleept. foto Robert van den Berge/het fotoburo Bruine broodjes, vers water, kaas, fruit en kipfilet. In de schoolkantine van Het Kwadrant in Bergen op Zoom zijn alleen maar gezonde producten te vinden. Dit leverde de praktijkschool voor moeilijk lerende kinderen een waardecheck van 15.000 euro op: de hoofdprijs van de competitie De Gezonde Schoolkantine van het Voedingscentrum.De prijs is volgens de jury te danken aan het afzien van gefrituurde snacks, snoep en gevulde koeken. "De leerlingen hadden zo hun twijfels, maar zijn nu gewend aan onze gezonde kantine", zo laat Francis Swaan, sportdocente aan Het Kwadrant, weten.Juist die ommezwaai naar geheel gezonde producten heeft ervoor gezorgd dat de prijs in Bergen op Zoom belandde, zo meldt de jury van de competitie.Gezonde producten in kantines zijn nu nog geen vereiste, maar dat worden ze wel: "In 2015 zijn kantines op scholen verplicht om alleen gezond eten aan te bieden. Wij zijn daar op onze school al eerder mee begonnen. Wij willen de leerlingen namelijk leren om gezond te eten en te blijven eten", aldus Swaan.De kantine van Het Kwadrant, nu nog klein en saai volgens Swaan, wordt ter waarde van 15.000 euro opgeleukt. Over de plannen is nog weinig bekend, al laat Swaan weten dat vooral de leerlingen een dikke vinger in de pap hebben. "Als docenten en bestuur hebben wij zeker inspraak, maar wij willen samen met onze leerlingen beslissen. Wij overleggen eerst met de leerlingenraad, voordat we met de make-over beginnen."Het Kwadrant wint niet alleen de waardecheck, maar ook de landelijke titel van meest gezonde school.

 

ontwerp en realisatie SchoolMaster BV